"Te gândești să pleci din România, să faci bani măcar de o mașină mai bună și să te intorci…

Ajungi in străinătate, reușești să te angajezi pe undeva și muncești, strângi ceva bani, dar a trecut un an de când nu ți-ai văzut familia.

Te gândești că așa nu se poate, ai bănuți să închiriez un apartament mai mare și să-i aduci și pe ei, să nu trăiți separat până faci banii de ce-ți propui.

Îi aduci, dai copilul la școală, vezi cum nevasta învață limba țării in care stai pe zi ce trece mai bine.

Aproape s-au integrat, copilul nu prea mai mănâncă ciorbă făcută de mami, pentru că la școală le dă altceva de mâncare si s-a invatat cu mancarea de-aici.

Când se îmbolnăvește câte unul din familie, dai fuga la spitalul cel mai apropiat si ai parte de cea mai buna atenție

Cu școală  copilului nu prea ai nicio grijă că  nici fondul clasei nu-l strânge nimeni.

Si te inveti cu asta…

Mai trece ceva vreme si te gândești  că  ar fi buna o vacanță, că  după trei ani ar fi cazul sa-ti revezi parintii.

Si iei familia, mașina ta cu numerele de inmatriculare din țară în care stai si pleci la drum către  tata si mama, de care îți este foarte dor.

Intri in granița si de-odata te izbeste sentimentul de-acasa, cu carutele de pe sosea, cu gaurile din asfalt, cu vamesul care se uita la tine ca la un rahat aterizat in zona, cu puzderia de copii la cersit care te asalteaza sa le dai ceva… dar treci peste asta, pentru ca aici esti nascut.

Si faci sutele de km pana la casa parintilor, in tot atat timp cat ai facut miile de km pana la granita cu Romania.

Nu e problema… esti ACASA si te simti nemaipomenit.

Iti imbratisezi parintii, ii pupi si sentimentele de revedere te coplesesc. E normal.

Dar… dupa cateva zile numai, copilul te intreaba daca mai stati ca se plictiseste, nevasta nu-si mai gaseste locul si toti te intreaba cand plecati.

Pentru ca vecinul nu-ti zambeste cand te intalnesti cu el pe strada, daca te lovesti din greseala cu cineva pe drum nu se va scuza, pentru ca omul de la ghiseul unde iti ceri un pasaport nou te repede si te trimite la rand, pentru ca pana si cand cumperi o eugenie de la magazinul din colt, vanzatoarea te trateaza cu sictir.

Si atunci, te gandesti ca pleci iar si pana te intorci cu siguranta se va schimba mentalitatea pe care tu deja ai rearanjat-o.

Ajuns înapoi, mergi la servici și le povestești colegilor ce minunat a fost, iar seara când ajungi acasa, îi explici nevestei de ce e bine să faci un imprumut la bancă să ai casa ta aici, în străinătatea asta nenorocită.

După încă ceva vreme, ai cheile de la casa ta cea nouă, plătită în rate, ce-i drept, până la sfârșitul vieții tale, dar a ta.

Și începi să mergi din ce in ce mai rar în România, iar după ultimul drum in care ți-ai îngropat părinții, nu mai iei în calcul să ajungi acolo, pentru că nu mai ai la cine.

Acum ești bătrân, un emigrant cu copii naturalizați, doar pașaportul tău mai indică faptul că ești roman și sufletul tău care a rămas legat de casa în care te-ai născut.

Copiii tăi au pașapoarte străine și ești fericit că măcar vorbesc română și au aflat de rădăcinile lor.

Câteodată ți se umezesc ochii când te gândești la copilaria ta, la părinții tăi și la locurile in care ai crescut."

00:00 Sibiu - Zărnești

00:30 Sanctuarul de urși LiBEARty

Sanctuarul de urși LiBEARty, cea mai mare rezervație de urși bruni din lume se află la Zărnești și este o nouă casă pentru urșii care au fost abuzați în captivitate. Ursuleții pot fi vizitați într-un mediu sălbatic, plin de vegetație.

02:33 Ursuleți - Zărnești

02:48 Zărnești

Zărnești este un mic oraș din județul Brașov, România. Are o populație de 25.332 locuitori. Este situat la poalele masivului Piatra Craiului și este străbătut de râul Bârsa.

Turiștii veniți la Zărnești pot înnopta la pensiunile din oraș sau la cele din apropiere, din zona Plaiul Foii, Poiana Mărului sau Tohanița-Predeluț. Ei pot practica în timpul petrecut la Zărnești alpinismul, echitația (călăria), drumețiile montane sau se pot delecta privind natura în adevărata ei splendoare, în cele mai sălbatice zone din Europa și anume în Piatra Craiului, unde populația de animale sălbatice este foarte numeroasă. De asemenea, Piatra Craiului este principala atracție turistică a zonei Zărneștiului, fiind principala bază de plecare spre cele mai frumoase trasee turistice ale masivului.

Se mai pot practica plimbările cu căruțele trase de cai spre comunele apropiate, Măgura sau Peștera, sau se mai poate practica așa-numitul "bird watching", în Prăpastiile Zărneștiului sau în împrejurimi. Potențialul turistic al zonei este imens și nu se poate exprima în cuvinte.

04:02 Zărnești - Bran

04:18 Castelul Bran

Castelul a fost complet restaurat, în prezent aflându-se în stare foarte bună. În încăperile din castel se pot viziona expozițiile permanente ale suvenirelor familiei regale Române. Castelul este un punct de atracție, atât pentru turiștii străini, cât și pentru cei români, fiind considerat castelul lui Dracula, personajul legendar din filmele de groază care se identifică cu Vlad Țepeș.

Castelul s-a construit pe o stâncă de 100 m, are o formă de trapez și este prevăzut cu un turn interior. Cetatea are o singură intrare, un turn de poartă cu ziduri groase și o intrare îngustă, la care inițial se putea ajungea printr-o scară mobilă, de lemn, azi accesul făcându-se prin trepte de piatră. Pe partea nordică se observă un turn cu două etaje, lângă care un bastion dreptunghiular de șapte etaje, pe acoperișul căruia s-a construit un turn de observație. Pe partea vestică se observă un turn rotund, la subsolul căreia odinioară se afla o închisoare fără ferestre. La parter se găsea camera darabonților, iar în mijlocul curții se află o fântână de circa 70m.

06:26 Bran - Fundata

06:46 Fundata

Situată la altitudinea de 1360 m, Fundata este cea mai înaltă localitate din țară. Aflată la mijlocul distanței intre Bran și Rucăr, pe culoar, aceasta este străjuită de munții Bucegi și munții Piatra Craiului.

Traseu:

Cheia (fabrica de apă Keia) - Cabana Ciucaș: cruce albastră - 2h;

Cabana Ciucaș - Vârful Ciucaș: bandă roșie - 1:30 h;

Prima parte a traseului pana la cabana, poti sa urci folosind o masina de la cabana - 15 lei de persoana. Drumul de doua ore este unul forestier si nu vezi nimic interesant de aceea chiar recomand aceasta optiune si sa petreceti mai mult timp pe munte.

Cabana Varful Ciucas este situata la 1595 m altitudine iar Varful Ciucas 1954 , dar diferenta de nivel nu o simti pe traseu decat in vreo 2 locuri mai greute (iarna) .

Traseu: COMPLEX TURISTIC SÂMBATA (670 m) – VALEA SÂMBETEI – CABANA VALEA SÂMBETEI (1401 m) 

MARCAJE DE URMAT:

triunghi roșu: pe toată lungimea traseului

Durată: 2,5-3 ore la urcare - 2-2,5 ore la coborâre

Dificultate: traseu ușor

Accesul spre traseu se face din DN1, din satul Sâmbăta de Jos, urmând drumul care trece prin Sâmbăta de Sus și duce apoi la Mănăstirea Brâncoveanu, drum asfaltat și aflat într-o stare foarte bună. Traseul pornește de la Complexul Turistic Sâmbăta, în apropiere de Mănăstirea Brâncoveanu și urmează marcajul triunghi roșu, pentru început pe drumul forestier de-a lungul Văii Sâmbetei, pe lângă pârâu (aproximativ 5 kilometri), până la o microhidrocentrală. Până aici drumul forestier poate fi parcurs și cu mașina, dacă vrei neapărat să scurtezi traseul.

Din acest loc, traseul intră pe o potecă ușoară prin pădure, continuă pe același marcaj triunghi roșu și în scurt timp vei traversa pârâul pe un mic podeț de lemn. Atenție să nu ratezi o mică și frumoasă cascadă înainte de pod, pe dreapta. 

Traseul urcă ușor până ce începe să se vadă Fereastra Mare a Sâmbetei, golul alpin e din ce în ce mai aproape iar apoi se arată Cabana Valea Sâmbetei, tabloul fiind acum complet.

Traseul se poate continua pentru încă 1 oră și 30 minute spre Fereastra Mare, pe același marcaj.

Sighisoara is one of Transylvania’s seven fortified Saxon cities. Located in Mures County, roughly 300km north of Bucharest, it has enjoyed historical prominence given its position right in the lap of the Carpathian Mountains, which once formed a natural land border between Europe and the Ottoman-controlled East.

Like other cities in the region, Sighisoara was established in the 12th century by the Saxons, a group of German-born craftspeople and merchants who were dispatched to Transylvania by their Hungarian overlords.

The idea was to push the kingdom’s boundaries and shore up vulnerable mountain passes from Ottoman and Tatar invasion. Bringing their various trades with them, the craftsmen and their families established Sighisoara—then called Schaasburg—as a successful frontier community and trading hub. Other artisans followed, and eventually Sighisoara was home to 15 flourishing trade guilds.

They didn’t just make the local economy tick—the craftsmen were also responsible for defending Sighisoara. To this end, they erected a set of mighty towers, each in the name of a different guild. These still-standing fortifications, alongside the pastel-coloured merchant houses, are what makes Sighisoara such a special place to visit.

Many consider Sighisoara’s old town to be one of the best-preserved medieval citadels in all of Europe. In 1999, the Historical Centre was officially inscribed as a UNESCO World Heritage Site and recognised as a relic of Transylvanian Saxon culture.

Go to top